Inmiddels is het vier weken geleden dat wij moesten besluiten om niet van start te gaan met de Tour de Jes. Waar we aan de vooravond stonden van een intensieve, emotionele, maar bovenal mooie fietsweek, werd de week (en de weken erna) uiteindelijk inktzwart en diep triest.

Inmiddels hebben we de ruimte gevonden om toe te werken naar een alternatief en hopen we de Tour de Jes met z’n allen een mooi en passend slot te geven. 

Uitgevoerde initiatieven
Ondanks het annuleren van de gehele tourweek-Tour de Jes, zijn er toch een aantal geweldige initiatieven en activiteiten door gegaan die we graag met jullie willen delen.

Giro di Jes
In Italië heeft Bas Jansen een geweldige fietstocht gemaakt en heeft hij zijn roze trui met verve verdedigd. Een etappe met verschillende gezichten, uitdagingen en obstakels. Kans op waaiervorming langs de kust, de nodige hoogtemeters en daarnaast nog een tweede onderdeel naast het fietsen: een verfrissende duik. Uiteindelijk heeft Bas een bedrag van €472,50 bij elkaar gefietst. Fantastisch! 

Düsseldorf
We zijn (nog) niet met een grote groep naar Düsseldorf gefietst, maar toch heeft Gerben de etappe al goed verkend. Hij is in zijn eentje naar Düsseldorf gefietst, onze complimenten!  Daarnaast is er nog een behoorlijke groep met de auto naar Düsseldorf geweest, de hotels stonden immers al vast. Daar hebben zij samen genoten in de stad waar Jesper zo vaak is geweest. Op deze dag heeft ook Rob Groen een enorm lange fietstocht gemaakt van Eibergen naar Limburg, op de mountainbike!  

Koblenz en de Moezel
Nicole, Mees, Roos, Loes, Andre en Gemma reden vervolgens door en hebben ook de oorspronkelijke overnachtingen van dag 2 en 3 aangedaan. Rondom Koblenz en de Moezel kwamen zij weer een nieuwe groep tegen. Daar hebben Ton, Lars en meerdere vrienden van Jesper de fiets gepakt en daar, in de brandende zon, de fietspaden en heuvels getrotseerd.  

Daarnaast hadden meerdere mensen hun vakantie afgestemd op de Tour de Jes en kwamen zij samen in Frankrijk. Op vrijdag 22 juli is de Alpe d’Huez toch nog beklommen, door twee toppers! De ene, Hans Groen, is de berg te voet naar boven gegaan en de ander, Lars Lammers, heeft de berg met de fiets getrotseerd! Enorm veel respect voor jullie doorzettingsvermogen! Rondom deze dagen hebben ook Jordy en Harrie Bloo nog mooie fietstochten gemaakt elders in Frankrijk en in Italië, natuurlijk met het Tour de Jes tenue.  

Rondom het meer van Annecy werden meerdere campings bezocht door verschillende vrienden en familie. Op een middag zijn we bij elkaar gekomen en hebben we heerlijk aan het meer gezeten. Samen nieuwe herinneringen maken en wederom een uitdaging aan gaan: springen vanaf een 5 meter hoge duikplank. Een speciaal compliment aan Laura, die dit toch ook maar even gedaan heeft. 

Rondom het meer hebben wij zelf ook nog kunnen fietsen. Samen met Lars en André hebben we een rondje om het meer gefietst. Wij hebben daarnaast samen nog de Col de la Forclaz op gefietst met als beloning een schitterend uitzicht over het meer.

Later in de week pakten wij nog de Semnoz, een berg van buitencategorie en 18 km lang. 

Ook André fietste nog meerdere keren en heeft onder andere de col de l’Epine op gefietst. Lars fietste nogmaals het rondje om het meer en heeft zo ook de nodige kilometers gefietst. 

Laurens heeft rondom het meer nog vaker gefietst en is meerdere bergen omhoog gegaan: waaronder de col de la Forclaz nog twee keer (waarvan een keer met Rob Grondhuis), col du Marais en de col de l’Epine. 

Tom is nog 2 uurtjes zuidelijker gereden en heeft daar de col du Télegraphe en de mytische col du Galibier op gefietst. 

Al met al zijn er behoorlijk wat andere activiteiten ontstaan en is een doel van Tour de Jes al meer dan geslaagd: Jesper eren en in leven houden. Als je ziet wat dit allemaal teweeg heeft gebracht, welke initiatieven er zijn ontstaan en wat voor een mooie blogs er zijn geschreven kunnen wij alleen maar zeggen dat we daar enorm trots en blij mee zijn. Dat heeft Jesper meer dan verdiend. De reacties, de donaties en al deze initiatieven zeggen overigens genoeg: Jesper is een inspiratiebron voor velen.

Door de recente gebeurtenissen kwam er bij deze Tour de Jes nog een zeer bepalende factor naar voren die in Jesper zijn leven meer dan eens terug kwam: het tonen van veerkracht. Want hoe zeer Jesper ook plannen kon maken, minder energie of een bezoekje aan het ziekenhuis in Groningen lag altijd op de loer. Weerhield hem dat ervan om weer nieuwe plannen te maken of de volgende dag weer op een festival te staan? Nooit, integendeel zelfs. Daarom vinden wij het belangrijk om de Tour de Jes waardig af te sluiten. Ondanks dat het niet zo zal zijn hoe we het aanvankelijk bedacht hadden, denken en hopen we met dit alternatief alsnog iets moois neer te zetten. 

Het Alternatief
Van zaterdag 17 september t/m maandag(avond) 19 september zullen we drie etappes fietsen. De eerste etappe zal vanuit de Tuinfluiter in Raalte naar Düsseldorf zijn, exact zoals we deze gepland hadden (ongeveer 165 km). Vervolgens fietsen we op zondag door van Düsseldorf naar Winterberg, zo’n 160 km. Tevens een plaats waar Jesper vaak kwam en zijn uitwisselingen met leerlingen had. Op maandag fietsen we vervolgens terug van Winterberg naar Raalte en verwachten we in de loop van de avond (hopelijk voor het donker) weer aan de Tuinfluiter te finishen. Met ongeveer 275 km, de nodige hoogtemeters en al 2 etappes in de benen, zit in deze etappe met name de component ‘strijd’. Die wilden we natuurlijk ook ergens terug laten komen. 

De etappe op zaterdag willen we graag met een grote groep fietsen en hopen we in Düsseldorf mooi af te sluiten met z’n allen. Dag 2 fietsen we graag met z’n tweeën en de laatste etappe lijkt het ons mooi als we de laatste kilometers (je mag zelf invullen hoeveel😉) vergezeld worden.  De exacte routes en verdere informatie zal in de loop van de komende weken op deze site geplaatst worden, dus houd het goed in de gaten!

One Response

  1. Respect voor jullie hoe jullie het allemaal hebben aangepakt en nog steeds aanpakken. En wat een mooie initiatieven hebben er al plaatsgevonden. Trots op iedereen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *