‘NOS radio tourflits, tourflits’ is het eerste waar ik aan denk bij Tour de Jes. We gingen vroeger al van jongs af aan op fietsvakantie, Jes had altijd een wereldontvanger met elastiek bevestigd op zijn ossenkopstuur. Het werd dan helemaal spannend bij de finishtune, steeds als ik die tune hoor dan zit ik in gedachten weer op de fiets met pa, ma en Jes. Wat hebben we een kilometers gefietst! Bij ons in de straat hielden we met de buurt zelfs heuze Tour de France wedstrijden. We snelden naar onze huizen om een geel, groen, wit en bolletjes shirt te zoeken (of iets wat daar op leek) en stippelden een ronde uit. Jes was altijd Jan Ullrich, ouwe Duitser die hij was. Ikzelf nam vaak al genoegen met Michael Boogerd.

Op latere leeftijd heb ik samen met Jes ook nog een paar fietstochten gemaakt naar Duitsland en in Nederland naar o.a. Hoorn. Samen met Jes op de fiets voelde voor mij altijd weer als het vertrouwde fietsvakantie gevoel van vroeger. Wie ziet als eerste de camping? Waar is het volgende plaatsje en nog belangrijker: wie bereikt als eerste het gemeentebord van het plaatsje! We hebben geregeld deze tussensprints uitgevochten, onbetaalbaar eigenlijk als ik er zo over schrijf. Ik wil wel even benadrukken dat we dit op onze laatste fietstochten niet meer deden.

Jes predikte ook altijd dat je jonge kinderen altijd snel op de loopfiets moet zetten, kunnen ze werken aan hun balans en raken ze vertrouwd met sturen. Mees en Roos hebben dit altijd al vanaf jongs af aan gedaan, met resultaat. Beiden hebben het fietsen ontzettend snel opgepakt onder bezielende leiding van Jes. ‘Voor je kijken!’, ‘Sturen!’, ‘Remmen!’ ‘Klasse!’.

Zo alles beschouwend is er eigenlijk geen passendere manier om al fietsend met Jes in onze gedachten te fietsen voor het goede doel. Shout out naar Tom en Laurens voor alle energie die ze in de organisatie leggen, hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Ikzelf hoop de 2e etappe en de laatste mee te pakken als mijn knie ook een beetje meewerkt. De tussensprints doe ik niet meer met Jes, maar in gedachten is hij bij mij en zullen we samen iedere plaats binnen fietsen.

2 Responses

  1. Met heimwee, trots, ontroering en een lach heb ik jouw herinneringsverhaal over Jesper gelezen Lars. Love you both for ever ❤❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *